ЩО ОЗНАЧАТИМЕ ЗАКОН УКРАЇНИ «ПРО АДМІНІСТРАТИВНУ ПРОЦЕДУРУ» ?

ЩО ОЗНАЧАТИМЕ ЗАКОН УКРАЇНИ «ПРО АДМІНІСТРАТИВНУ ПРОЦЕДУРУ» ?
411688 ПЕРЕГЛЯДІВ
Прийняття Закону «Про адміністративну процедуру» (ЗАП) та його впровадження в життя також є однією з умов євроінтеграційного руху України.
15 грудня 2023 року ЗАП набуде чинності.
Це означає, що з цього дня його приписи вже будуть застосовуватися під час вирішення різних справ щодо фізичних та юридичних осіб органами державної влади та місцевим самоврядуванням.
Як і в багатьох інших законодавчих актах, ЗАП містить норми про принципи.
Останні зазвичай вважаються головними ідеями правового регулювання, хоча й розглядаються як теоретичні (доктринальні) положення, що не мають практичної значущості.
У правозастосуванні зазвичай пріоритет надається тим правовим нормам, які закріплюють конкретні права та обов’язки суб’єктів.
!!! Принципи є приписами, що підлягають застосуванню. Щобільше, вони мають більшу значущість, ніж інші норми – останні повинні відповідати принципам.
Принципам у Законі «Про адміністративну процедуру» приділена значна увага. Вони не лише названі й перелічені – вони мають тлумачення.
Приміром, ч. 1 ст. 48 ЗАП встановлює, що адміністративний орган витребовує документи та відомості, необхідні для вирішення справи, з дотриманням принципу офіційності. Це означає, що застосування названої норми потребує врахування приписів, вміщених у ст. 16 ЗАП («Офіційність»).
На практиці адміністративні органи вже не повинні будуть зобов’язувати громадян і бізнес надавати для вирішення справи ті документи й відомості, які представники влади в змозі самостійно витребувати в інших органів або «витягнути» з публічних реєстрів.
Отже, якщо посадова особа проситиме у громадянина, який звернувся для певної реєстраційної дії, надати номер облікової картки платника податків або інший документ, який представник адміноргану може самостійно взяти з реєстрів або витребувати в іншого органу, тоді громадянин зможе прямо посилатися на принцип офіційності.
Громадянин зможе наполягати на тому, щоб представник держоргану не обтяжував його вимогою надати ці документи.
ЗАП допускає особливості адміністративного провадження для окремих категорій адміністративних справ (ч. 2 ст. 3). Але Закон вимагає, щоб такі особливості відповідали принципам адміністративної процедури.
Законно, ефективно, добросовісно і розсудливо, презюмуючи правомірність дій громадян, - основні постулати ЗАП.
Мої відео