Чехія співпрацюватиме з Україною в галузі відновлюваної, атомної енергетики та у водневій галузі

Чехія співпрацюватиме з Україною в галузі відновлюваної, атомної енергетики та у водневій галузі
377733 ПЕРЕГЛЯДІВ

Під час зустрічі заступника міністра енергетики України Ярослава Демченкова з урядовою делегацією Чеської Республіки сторони обговорили поглиблення співпраці у галузі відновлюваної та атомної енергетики. Також учасники зустрічі підтвердили взаємний інтерес у розвитку співпраці у водневій галузі.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

У складі Чеської делегації були: Надзвичайний і Повноважений посол Чеської Республіки в Україні Радек Матул, урядовий уповноважений з питань відбудови України МЗС Чеської Республіки Томаш Копчений, радник Національної безпеки Офісу Уряду Чеської Республіки Томаш Пояр.

Заступник очільника Міненерго розповів представникам чеської сторони про поточний стан в українській енергетиці, а також хід ремонтних і відновлювальних робіт, які ведуться у межах підготовки до наступного опалювального сезону.

Сторони звернули увагу на поглиблення співпраці в галузі відновлюваної та атомної енергетики. Чеська сторона підтвердила зацікавленість у реалізації проєктів, пов’язаних з відновленням і розвитком українського енергосектору, зокрема у галузі вітрової і сонячної енергетики. Обговорювалися питання підготовки відповідного меморандуму між країнами, який стане сигналом для бізнесу і приватного капіталу для участі у відповідних спільних проєктах. 

Окрім цього,  учасники зустрічі підтвердили взаємний інтерес у розвитку співпраці у водневій галузі. Зокрема обговорювалися спільні дослідження коридору газотранспортної мережі України, Словаччини і Чехії для транспортування водню, його використання для промисловості та інших споживачів цих країн і надалі -  Німеччини.

Ба більше, українські та чеські представники  обговорили перспективи співпраці в атомній галузі і взаємодію на міжнародному рівні задля забезпечення ядерної і радіаційної безпеки. Від імені міністра енергетики Германа Галущенка Ярослав Демченков подякував Чехії, яка співголовує у робочій групі «Президентська Формула миру: радіаційна та ядерна безпека», за плідну роботу і висловив упевненість у подальшій конструктивній співпраці в цьому напрямку.

 Також Ярослав Демченков висловив подяку Чехії за допомогу, надану українському енергосектору, та наголосив на поточних потребах енергетичних компаній. З Чехії в Україну вже надійшло 12 вантажів гуманітарної допомоги загальною вагою близько 45 тонн, у складі якої, зокрема, трансформатори струму, трансформатори напруги, легкові автомобілі, а також інше обладнання і устаткування, необхідне для проведення відновлювальних робіт на об’єктах, що зазнали російських атак.

Нагадаємо, що раніше у Міністерстві енергетики повідомляли про зацікавленість Республіки Кореї та їх інженерних й конструкторських компаній в інвестиціях у відновлення українського енергосектору. Тоді ж повідомлялось про запланований в Україну візит міністра торгівлі, промисловості та енергетики Республіки Корея, у межах якого планується обговорення конкретних проєктів співпраці з відновлення українського енергосектору з огляду на необхідність впровадження механізмів децентралізації генерації, а також систем обліку і розумного споживання електроенергії в Україні. Окрім цього, обговорювалася співпраця в ядерній галузі. Міністр енергетики України Герман Галущенко наголосив, що Україна, як і Республіка Корея, мають країн-сусідів, які створюють потенційні загрози для глобальної ядерної безпеки. 

Мої відео