Україна та Словаччина поглиблюють співпрацю у сферах енергетики та логістики

Україна та Словаччина поглиблюють співпрацю у сферах енергетики та логістики
291175 ПЕРЕГЛЯДІВ

Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки України Юлія Свириденко під час зустрічі з віцепрем'єром із відновлення, стійкості та використання єврофондів Словаччини Петером Кмецом обговорили питання міжурядової співпраці.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

Україна та Словаччина поглиблюють співпрацю щодо пасажирських та вантажних залізничних перевезень, модернізації транскордонних пунктів пропусків для пішохідного та автомобільного сполучення, а також посилюють енергетичну безпеку обох країн.

«Під час зустрічі зі словацькими колегами обговорили конкретні проєкти, які потенційно можуть бути реалізовані завдяки інвестиційному механізму в рамках Ukraine Facility. Зокрема, розмова йшла про завершення реконструкції міждержавного електричного інтерконектора «Мукачево — Вельке Капушани», завдяки чому ми об’єднаємо наші національні електромережі. Це дозволить зробити нашу енергетичну систему більш стійкою. Також говорили про запуск пасажирського залізничного сполучення «Київ-Кошице». Наразі зі сторони України залізнична інфраструктура вже готова, тому працюємо над тим, аби прискорити підготовку залізничної інфраструктури зі словацької сторони», — сказала очільниця мінекономіки.

Крім цього, сторони обговорювали модернізацію автомобільного та пішохідного пункту пропуску. Завершення реконструкції його пасажирської зони дозволить розділити рух пасажирського транспорту, автобусів та вантажівок, що має суттєво збільшити вантажопотік.

«Втілення всіх цих проєктів зробить нашу економіку більш самостійною та стійкою, а також допоможе розширити експортні спроможності та покращити логістику для українських громадян та  бізнесу», — розповіла під час зустрічі Перший віцепрем’єр-міністр України.

За словами Юлії Свириденко, ці проєкти є наріжними для розвитку України та Словаччини. Їх реалізація можлива лише за тісної взаємодії урядів. Тож міністр економіки закликала українські бізнеси готувати свої проєкти для отримання їхнього фінансування в рамках програми Ukraine Facility. 

«Доступ до фінансування в рамках програми Ukraine Facility матимуть компанії будь-якої форми власності – приватні, публічні або державні. Головне, щоб вони були готові інвестувати у пріоритетні сектори економіки. Це хороший шанс розширити, модернізувати чи створити бізнес. Коштів на ці цілі зарезервовано достатньо, тож ми чекаємо на якісні інвестиційні проєкти від українського бізнесу», — резюмувала очільниця мінекономіки.

  • Нагадаємо, що раніше  заступник Міністра економіки Володимир Кузьо під час виступу на відкритті першого семінару в рамках платформи UBC розповів, що серед міжнародних партнерів на платформі Ukraine Business Compact (UBC), до якої вже долучились більше ніж 700 міжнародних компаній, 34% компаній вже інвестують в українську економіку під час війни.
  • За словами Володимира Кузьо, Мінекономіки та великий бізнес працюють над втіленням інвестиційних проєктів в перспективних секторах української економіки, а також обговорили можливості побудови міцних міжнародних партнерств на платформі Ukraine Business Compact (UBC). Після опитування представників міжнародного бізнесу, які приєднались до UBC, 34% респондентів заявили, що вже інвестують в українську економіку під час війни, а ще 39% – розглядають таку можливість.
  • Він додав, що Україна активно бере участь у створенні механізмів підтримки інвесторів та пом’якшення ризиків, включаючи ініціативи щодо страхування військових ризиків та надання фінансових гарантій для інвестицій. Уряд тісно співпрацює з міжнародними організаціями та експортно-кредитними агентствами.
Мої відео