Олексій Соболев: Наш найголовніший виклик — макрофінансова стабільність, і саме на це буде спрямовано 39 млрд євро

Олексій Соболев: Наш найголовніший виклик — макрофінансова стабільність, і саме на це буде спрямовано 39 млрд євро
387726 ПЕРЕГЛЯДІВ

"Наразі наш головний економічний виклик - підтримка макрофінансової стабільності, і саме на це буде спрямована більша частина коштів Ukraine Facility - 39 з 50 млрд євро впродовж 4 років", — заявив заступник Міністра економіки України Олексій Соболев.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

30 жовтня відбулось обговорення пропозицій від учасників секторальної робочої групи з транспорту та логістики, яка працює в рамках підготовки плану для реалізації програми Ukraine Facility та для розробки галузевих стратегій розвитку. Діяльність групи координується Міністерством економіки України за аналітично-консалтингової підтримки Київської школи економіки та модерується EY Україна.

В роботі секторальної групи взяли участь представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України та понад 150 зареєстрованих учасників, які представляли різні сфери транспорту та логістики, а також асоціації, офіси підтримки реформ, консалтингові компанії та банківські установи.

«Обговорення з бізнесом, його пропозиції та зауваження є важливими для процесу підготовки плану — документу, необхідного для запуску програми Ukraine Facility. Наразі наш головний економічний виклик - підтримка макрофінансової стабільності, і саме на це буде спрямована більша частина коштів Ukraine Facility - 39 з 50 млрд євро впродовж 4 років. Водночас через реформи та регуляторні зміни ми прагнемо створити умови для розвитку бізнесу й подальшого зростання економіки. Отримані пропозиції допомагають нам визначити найбільш нагальні пріоритети у Плані, а також будуть враховані в інших документах, які готуватиме Уряд», — сказав Олексій Соболев.

За його словами, частина отриманих пропозицій вже була включена у документ. Зокрема, План передбачає розвиток мультимодальних перевезень, прикордонної інфраструктури та інтеграцію з транс’європейськими мережами TEN-T, портової інфраструктури, відновлення та модернізації міського транспорту тощо.

Заступник Міністра економіки додав, що додатковим стимулом для розвитку пріоритетних секторів стане можливість для інвесторів отримати фінансування через ЄБРР, ЄІБ та інші міжнародні фінансові інституції. Для цього у програмі передбачений спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах обсягом 8 млрд євро, який має стимулювати залучення понад 30 млрд євро в українську економіку. 

Усього від учасників було отримано 85 пропозицій щодо змін в політиках, що стосуються поточних викликів галузі, механізмів для інвестування, наближення вступу України в ЄС, а також конкурентоспроможності національного транспортного сектору. 

Найбільше пропозицій політик надавались у сферах морського та внутрішнього водного транспорту - 34, залізничного - 21 та автомобільного - 15. Також пропозиції стосувались громадських (3), інтермодальних (4) та авіаційних (2) перевезень, поштового зв’язку (2) та загальної роботи транспортного сектору (4). 

У підсумку роботи групи можна відзначити готовність бізнесу швидко реагувати на виклики — змінювати та будувати нові логістичні маршрути, відновлювати зруйновану інфраструктуру, реалізовувати інвестиційні проєкти. Відповідно, подані пропозиції політик здебільшого стосуються покращенням умов інвестицій, реалізації нових проєктів та операційних покращенням наявних бізнес-процесів. 

Так, більшість пропозицій політик стосуються операційних покращень - 30, покращення інвестиційного клімату - 26. Було також отримано пропозиції щодо імплементації законодавства ЄС (10), спрощення адміністративних процедур (6), урахування глобальних трендів в транспорті та логістиці (6), збільшення пропускної спроможності (4) та національних інфраструктурних проєктів (3). 

Після проведених шести експертних обговорень 43 політики запропоновано для можливої реалізації. 

«Враховуючи вирішальне значення транспортної та логістичної інфраструктури для внутрішньої торгівлі та експорту українських товарів, сектор має велике значення для економічного зростання. Запропоновані рішення зможуть доповнити наше бачення важливими інсайтами від гравців ринку. Ми налаштовані на ефективну подальшу роботу і будемо робити все необхідне для розвитку галузі», — сказав директор департаменту стратегічного планування та регіональної політики Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України Дмитро Турчак.

Також бізнес та державні підприємства надали 87 пропозицій щодо сфер потенційного інвестування із загальним бюджетом понад $2,9 млрд. Найбільше можливостей запропоновано у сфері авіаційного транспорту - 39 проєктів загальною вартістю понад $1,1 млрд, морського та ВВТ - 21 проєкт на $836 млн, а також залізничного транспорту - 15 проєктів на $460 млн. 

Формат Плану не передбачає включення у нього інвестиційних проєктів, водночас їх аналіз та опрацювання необхідні для визначення пріоритетних підсекторів для розвитку в рамках спеціального інвестиційного інструменту, передбаченого програмою Ukraine Facility. Відповідні пропозиції будуть передані Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України та можуть бути розглянуті при розробленні довгострокової секторальної стратегії. 

Створення секторальних робочих груп є однією з активностей проєкту Good Governance Fund «Економічний хаб: ефективна політика управління публічними фінансами та візія зростання», який реалізується за підтримки уряду Великої Британії (UK Aid). Імплементаторами проєкту є Abt Britain та Київська Школа Економіки.

Мої відео