На Хмельницькій АЕС розпочато підготовку до зведення двох енергоблоків за американською технологією Westinghouse АР1000

На Хмельницькій АЕС розпочато підготовку до зведення двох енергоблоків за американською технологією Westinghouse АР1000
379299 ПЕРЕГЛЯДІВ

У межах стратегічно важливої для посилення енергетичної незалежності України українсько-американської співпраці на Хмельницькій АЕС готують до зведення енергоблоків ХАЕС-5 та ХАЕС-6 за технологією Westinghouse АР1000. Днями на будівельному майданчику станції почалися підготовчі роботи для будівництва градирень майбутніх енергоблоків. 

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

Під час церимонії були присутні міністр енергетики України Герман Галущенко, посол США в Україні Бріджит Брінк, в.о. голови правління АТ «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін і президент та виконавчий директор Westinghouse Electric Company Патрік Фрагман.

«Це великий геополітичний проєкт спільного інтересу України і США. Технології, які ми будемо разом будувати і розвивати, витіснять росіян з європейського ринку атомної енергетики», — сказав очільник міненерго й нагадав, що у співпраці з українськими фахівцями Westinghouse за рекордні строки виготовив новий вид ядерного палива, що зруйнувало російську монополію на ринку. 

«Це був перший крок. Зараз ми робимо другий, аби посунути росіян з ринків завдяки співпраці в побудові реакторів нового для Європи типу – АР 1000. Це початок нашого великого шляху до нових перемог», — сказав Міністр енергетики.

За його словами, технологія АР 1000 – найсучасніша технологія, важливою особливістю якої є можливість маневрування.

«Особлива риса американської технології АР 1000 - можливість маневрування блоків. Сьогодні ворог б’є і знищує саме балансуючі потужності української енергетики, тому побудова блоків з можливістю маневрування дуже важлива для нас. І це наша відповідь терористам, вони ніколи не позбавлять нас світла, а нові технології дадуть нам змогу вистояти», — зазначив Герман Галущенко.

Своєю чергою пані посол Бріджит Брінк запевнила, що США продовжать підтримку України у протистоянні російській агресії до перемоги у війні.

«Енергетична незалежність є життєво важливою для безпеки України, а ядерна енергетика забезпечує більше половини її потреб в електроенергії. Минулого тижня на Хмельницькій АЕС ми відзначили перший крок у будівництві 9 сучасних, безпечних ядерних реакторів, які замінять обладнання радянських часів. Дякую Герману Галущенку, компанії «Енергоатом» та американській компанії Westinghouse за проєкт, який допоможе забезпечити незалежне майбутнє України», — сказала Бріджит Брінк.

Тоді як Патрік Фрагма розповів, що технологія АР 1000 дозволяє будувати дуже компактні та ефективні енергоблоки. За його словами, після завершення будівництва нових енергоблоків на Хмельницький АЕС потужності станції перевищать навіть потужності окупованої росіянами Запорізької АЕС, яка на сьогодні є найбільшою в Європі.

«ХАЕС №5 стане першим у Європі атомним енергоблоком, побудованим за американською технологією АР 1000. Дуже важливо осучаснити українську атомну енергетику, зокрема і з огляду на скорочення теплової та гідрогенерації в країні, спричинене руйнуваннями внаслідок російських ракетних обстрілів», — сказав керівник «Енергоатому». 

У Міністерстві енергетики України зазначають, що для відповідного будівництва було розроблено та затверджено техніко-економічне обгрунтування. Наразі триває підготовка законопроєкту для подальшого розгляду Урядом та Верховною Радою України. Технологія AP 1000 ліцензована Комісією з ядерного регулювання США.

  • Нагадаємо, що раніше міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі Національного телемарафону «Єдині новини» розповів, що атака 22 березня була наймасштабнішою за всю історію атак на енергетику.
Мої відео