Юлія Свириденко: "Україна потребує залучення хорватського бізнесу до відбудови України"

Юлія Свириденко: "Україна потребує залучення хорватського бізнесу до відбудови України"
433067 ПЕРЕГЛЯДІВ

Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки України Юлія Свириденко під час україно-хорватського бізнес-форуму, на якому зібрались керівники понад 60 місцевих компаній, закликала підприємців долучитися до відбудови України. Адже саме сьогодні у приватних інвесторів є унікальні можливості провести всю підготовчу роботу, щоб запустити свій бізнес ще до перемоги нашої країни у війні.

«Україна потребує залучення хорватського бізнесу до відбудови України вже сьогодні, коли ще тривають бойові дії, доки триває війна. І ми маємо відбудувати країну на сучасних принципах, щоб вона стала краще, ніж була до війни. Ми хочемо залучити хорватський досвід для цього», — сказала Юлія Свириденко під час виступу на бізнес-форумі.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

За словами очільниці Мінекономіки, збитки України під час війни, за оцінкою Світового Банку, вже перевищили 400 млн доларів. Тому країна буде потребувати великих інвестицій для відновлення. І перш за все уряд розраховує саме на приватний бізнес.

«Саме тому ми потребуємо залучення іноземних інвестицій. Для цього працюємо над страхуванням воєнних ризиків, створюємо умови для чесної конкуренції, для захисту інвестицій, будуємо надійні державні інституції для цього. Саме зараз разом з ЄС працюємо над планом відновлення України на 50 млрд євро, і ми наполягаємо на тому, щоб в ньому була передбачена підтримка приватного бізнесу, щоб були гарантії для інвесторів», — додала Юлія Свириденко.

Також Міністр економіки розповіла, що уряд зараз робить ставку на розвиток галузей, які можуть дати найбільший приріст в економіці – енергетика, зелена енергетика, логістика, будівництво, ІТ та діджиталізація, переробка та військові технології.

«У нас заблоковані порти, а ми країна, яка залежна від експортної виручки, за рахунок якої ми фінансуємо армію. Нам потрібно знайти спосіб, як зменшити обсяг фізичного експорту, не втративши експортну виручку. Тому розвиток переробки – це нова економічна філософія України», — сказала Перший віцепрем’єр-міністр.

Окрім цього Юлія Свириденко зазначила, що одразу після перемоги для України будуть відкриватись великі економічні можливості, з огляду на майбутню інтеграцію в Європейський Союз.

«Я впевнена, що на наступний день після завершення війни в Україну прийдуть інвестиції. І для того бізнесу, який сьогодні розглядає Україну, як країну для інвестицій, уже відкривається можливості для пошуку партнерів в Україні. Ми закликаємо хорватський бізнес не втрачати час і робити всю необхідну підготовчу роботу для того, щоб мати можливість повноцінно реалізовувати свої проєкти в Україні», — сказала очільниця Міністерства економіки.

Під час бізнес-заходу також згадувався досвід Хорватії з відбудови країни, який могла б залучити Україна, адже у Хорватії внаслідок війни третина країни була під окупацією, а 20% житлового фонду було зруйновано.

«Для нас дуже важливий досвід Хорватії. Адже відновлення тут відбувалося досить високими темпами і зараз це процвітаюча країна. Дуже рада, що партнери готові поділитися цим досвідом з нами. Вони готові приймати наших інженерів та конструкторів, щоб ті переймали досвід хорватських експертів. Готові відправляти своїх інженерів в Україну, щоб підтримувати відбудову», — підкреслила Юлія Свириденко.

У Міністерстві економіки додають, що Хорватія багато зробила для підтримки України. Вже 27 тисяч наших громадян отримали тут статус тимчасового захисту. Ця країна активно допомагала гуманітарною допомогою. На ці потреби сумарно виділяли більше ніж 60 мільйонів євро. Крім того, Україна неодноразово отримувала від неї великий обсяг військової допомоги. А Уряд Хорватії ухвалив спеціальну програму про лікування та реабілітацію українських бійців та членів їхніх родин.

Мої відео