Як Україна готується до зими у сфері енергетики

Як Україна готується до зими у сфері енергетики
403301 ПЕРЕГЛЯДІВ

Зараз в Україні проводиться наймасштабніша за всю історію ремонтна кампанія, під час якої відновлюються пошкоджені російськими атаками об’єкти енергетики, а також ведеться підготовка до наступного опалювального сезону.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

Міністр енергетики України Герман Галущенко під час години запитань до Уряду у Верховній Раді сказав, що  із запланованих 1,7 ГВт додаткових потужностей в енергосистему вже додані 1,5 ГВт. За його словами, такого результату вдалось досягти, зокрема, завдяки модернізації енергоблоків теплової генерації та відновленню роботи гідроагрегатів на гідроелектростанціях. 

При цьому ремонтні роботи на об’єктах атомної генерації не припинялись, адже, як і минулого сезону, вони відіграватимуть ключову роль у виробництві електроенергії.

«Це базова генерація, яка протягом минулої зими допомогла навіть при масованих ракетних ударах пройти і стабілізувати виробництво електроенергії», — сказав очільник Міненерго.

У Міністерстві зазначається, що атомна генерація продовжує виробляти понад 50% електроенергії в країні навіть після втрати з системи Запорізької АЕС. Протягом ОЗП 2023/2024 на повну потужність працюватимуть усі 9 блоків АЕС, які є на підконтрольній Україні території.

Окрім цього ремонтні роботи тривають на об’єктах теплової генерації, яка зазнала дуже вагомих втрат минулої зими через російські обстріли. Згідно з планом, наступного ОЗП теплова генерація буде готова видавати в систему 4,5 ГВт потужності.

«Гідрогенерація також була предметом системних атак ворога протягом минулого ОЗП. Ми рухаємось в планах її відновлення і плануємо вийти на більше 2 ГВт потужності», — розповів у Верховній Раді Герман Галущенко.

Водночас Міністр енергетики зазначив, що російські війська не полишили планів атакувати українську енергетичну інфраструктуру, тому проходження ОЗП може бути ускладнено насамперед через постійні атаки на енергооб’єкти.

«Виклики, які нас очікують протягом наступного опалювального сезону, величезні, і пов’язані вони з атаками, які росія буде далі продовжувати масовано і системно здійснювати по нашій енергосистемі», — підкреслив очільник Міненерго.

Нагадаємо, що раніше у Міністерстві енергетики повідомлялось про можливість розширити співпрацю у напрямку відновлення енергетичної інфраструктури між Україною та Німеччиною. Тоді ж сторони перемовин у межах досягнутих домовленостей зобов’язалися разом сприяти підвищенню стабільної стійкості енергетичного сектору та розширеному використанню відновлюваних джерел енергії, зокрема вітру, сонця, біомаси, гідроенергії та «зеленого» водню.

Заступник міністра енергетики України Ярослав Демченков, зустрівшись з делегацією депутатів Бундестагу Федеративної Республіки Німеччина обговорив напрямки реалізації Німецько-Українського енергетичного партнерства. 

За словами заступника очільника Міненерго, країна-партнерка зробила потужний внесок до Фонду енергетичної підтримки України, за кошти якого здійснюються закупівлі устаткування для потреб українських енергетичних компаній.

Під час зустрічі сторони відзначили важливість досягнутих у квітні 2023 року домовленостей між міністром енергетики України Германом Галущенком та віцеканцлером ФРН, Федеральним міністром економіки й захисту клімату Німеччини Робертом Габеком щодо розширення напрямків Німецько-Українського енергетичного партнерства з акцентом на «зелене» відновлення та відбудову енергетики України. 

Мої відео