"Дія" — застосунок майбутнього який замінить бюрократів? За інтерв'ю для Deutsche Welle

"Дія" — застосунок майбутнього який замінить бюрократів? За інтерв'ю для Deutsche Welle
309825 ПЕРЕГЛЯДІВ

За три роки свого існування застосунок «Дія» став незамінним для великої кількості українців через зрозумілий інтерфейс та комфортне зберігання документів. Ба більше люди можуть дивитись телевізор або донатити Збройним Силам України через додаток.

«Дією» навіть зацікавились за кордоном. Наприклад, агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку планувало виділити $650 тис. на розробку аналогів українського застосунку в інших країнах світу. А уряд Естонії у співтоваристві з Мінцифрами презентували естонський державний застосунок mRiik, який створений на базі української «Дії».

Володимир Зеленський після того, як став президентом, в одному зі своїх виступів сказав: «Як було б круто, коли ти їдеш на роботу і можеш отримувати на телефон не тільки новини та інформацію про погоду, а й відстежувати, які законопроєкти подаються, змінювати їх, контролювати, яких людей обирають, як їх можна відкликати, які петиції готуються. Тому я справді мрію про нашу країну у смартфоні, і щоб ми були першими у світі, оминувши нинішній етап, який нам важко наздогнати»

Київ закликав покращити надання державних послуг у режимі онлайн, щоб бути кращими від сусідніх Молдови, білорусі чи росії.

Думка про те, що вдало написаний програмний код замінить армію бюрократів панувала серед українських розробників програмного забезпечення. Вони прямували до західних замовників, тому що всередині країни був низький попит на сучасні технології.

За словами маркетолога Андрія Федорова, застосунок «Дія» вирішує старі проблеми по-новому, швидше, дешевше та простіше.

Так, за три роки у програмі зареєструвались близько 18,6 мільйона осіб, а сама «Дія» у 2021 році займала високі позиції в рейтингах найпопулярніших мобільних застосунків України.

Першими документами, які з‘явились у «Дії» стали: водійські посвідчення та студентські квитки. Через пандемію програма також додала можливість «носити» з собою у смартфоні сертифікат про щеплення.

Через повномасштабне російське вторгнення для захисту даних довелось вимкнути їх у державних реєстрах. Хоча серед українців, зокрема антикорупційних спецслужб, таке рішення через деякий час викликало обурення.

Застосунок, який перевіряв валідність документів, зв‘язувався з державним ресурсом, а отже після російського вторгнення став безкорисливим? Не зовсім, оскільки розробники створили «єДокумент» для «Дії», як тимчасову електронну посвідку. У ньому знаходилась вся необхідна інформація про громадянина, а доступ до «Єдокумента» був офлайн.

Проте мрію Володимира Зеленського здійснити не вдалось. Як вважає віцепрем‘єр Михайло Федоров, до демократії в смартфоні ще далеко.

«Дія» вже провела 13 опитувань і найпопулярнішим виявилось опитування щодо вихідного дня 8 березня. Тоді проголосувало 2,1 мільйона українців. Це підштовхує авторів застосунку до чогось більшого, наприклад, повноцінного голосування чи навіть «виборів у смартфоні».

Проте чи працює «Дія» прозоро і їй можна довіряти?

мовляв, шахраї оформлювали кредити. Але Мінцифри заперечують проблему застосунку у цій ситуації, оскільки у всіх випадках телефони жертв ймовірно були викрадені, а самі смартфони мали завантажений додаток «Дія».

Також 14 січня 2022 року сайт «Дії», разом із 70 іншими державними вебресурсами «впав» через масовану кібератаку. За тиждень після хакерського взлому на одному з форумів анонімні зловмисники продавали базу даних, імена, податкові номери та копії паспортів які належали українцям, проте засновники застосунку заперечували виток персональних даних.

«Дія» не зберігає дані про користувачів на своїх серверах, а слугує як інтерфейс, через який інформація з реєстрів передається на пристрій користувача.

Теги: Застосунок Дія, Україна,Естонія, США, Володимир Зеленський
Мої відео