"Клуб добродіїв" – щасливе дитинство, не дивлячись на будь-які складні життєві обставини

"Клуб добродіїв" – щасливе дитинство, не дивлячись на будь-які складні життєві обставини
373709 ПЕРЕГЛЯДІВ

Далеко не кожна дитина, що живе у повноцінній родині, може назвати своє дитинство щасливим. Бувають випадки сімейного насилля, від психологічного до фізичного та сексуального. А нерідко дитина ніби і не відчуває ніякого насилля, але сім'я перебуває у складних життєвих обставинах та потребує допомоги. І в такій ситуації складно назвати дитинство безпечним та щасливим. Але ж кожна дитина має право на це, воно закріплено у Конвенції про права дитини. І от саме таким дітям допомагає фонд "Клуб добродіїв", роблячи все можливе, щоб вони стали гідними громадяни нашої країни у майбутньому.

Свою діяльність цей фонд розпочав аж за 5 років до своєї офіційної реєстрації. Ще з 2011 року розпочалася допомога дітям, що потрапили до дитячого відділення Інституту раку. Спочатку цю діяльність провадила лише засновниця – Марія Артеменко. Саме вона стала волонтеркою у цьому відділенні та почала активно брати участь у залученні коштів на лікування дітей. Але окрім цього вона також робила зустрічі та вела арт-терапію з дітьми, допомагаючи їм відчути себе краще. А коли у 2013 році почався Євромайдан, а потім і вторгнення росії на територію Донбасу, вона не змогла стояти осторонь і почала допомагати й дітям-переселенцям. І побувавши частиною одразу декількох напрямків допомоги дітям, Марія зрозуміла, що є група дітей, які потребують особливої допомоги – це діти-сироти. І саме тому у 2016 році, коли відбулася вже офіційна реєстрація фонду, діяльність стала зосереджена саме на них.

У фонді твердо переконані, що сироти потребують допомоги, знань та навичок, а не жалості та слів "бідні-нещасні дітки". Саме тому ще у 2016 році було організовано програму наставництва, в рамках якої волонтери, що системно комунікують з конкретними дітьми, передають позитивний досвід та цінності дітям. Проводяться курси юридичної та фінансової грамотності, психогімнастика, наукові табори та індивідуальні курси різних напрямків, майстер-класи та курси професійної орієнтації. Таким чином діти, що знаходяться у складних життєвих обставинах, мають змогу навчатися чомусь новому, а випускники дитячих будинків відчувають тепло та підтримку, а також можуть визначитися із напрямком розвитку та майбутньою професією. Підопічні цієї програми отримують можливість створити власний покроковий план вступу до вишів та точно розуміють куди і чому вони хочуть.

Окрім програми наставництва є також ініціатива “Освіта, а не цукерки”. Нерідко люди, що намагаються допомагати соціально незахищеним дітям, обмежуються якимись солодкими подарунками та іграшками. Але насправді діти потребують навичок, які потім у майбутньому можна буде перетворити у справу свого життя і монетизувати. Велика проблема системи дитячих будинків в Україні це те, що випускники просто не розуміють, а що ж робити далі, як не бути безробітними та як знайти своє місце у соціумі. Фонд "Клуб добродіїв" цією ініціативою доносить інформацію про це та збирає кошти для організації курсів. Таким чином вже було проведено десятки різноманітних майстер-класів, діти змогли відвідати курси шиття, перукарської майстерності, манікюру та візажу, основ гігієни. А дітям, що перебувають в родинах, які фактично на межі виживання, допомагають не тільки із освітніми програмами, а навіть із шкільним приладдям.

Створюються і різноманітні ініціативи для розвитку підлітків, такі як “Табір підприємця” та табір “Мені вдалося”. “Табір підприємця”, наприклад, покликаний показати підліткам, як генерувати ідеї, створювати маркетингові стратегії, навчити самопрезентації та публічних виступів. Табір “Мені вдалося” має схожий напрямок, тут діти за п'ять днів встигають створити свої унікальні проєкти та навіть запланувати їх втілення у життя.

Загалом ще дуже велика кількість різноманітних ініціатив була створена фондом. І, звісно, було б ще більше. Але все перекреслила війна. Та фонд не розгубився і змінив свій фокус на термінову допомогу родинам з дітьми та підтримку дитинства під час війни. Дійсно, в Україні існують волонтерські центри, та далеко не у кожному маленькому місті вони є. Але й у таких містах є сім'ї, які знаходяться на межі виживання. І допомога їм потрібна терміново. Тому фонд допомагає їм з продуктами харчування, засобами гігієни та дитячим харчуванням. Але крім цього діти, які навіть змогли поїхати з найбільш небезпечних регіонів України, втратили багато чого. Вони втратили своє дитинство. Вони не можуть так само, як раніше відвідувати гуртки, бачитися з друзями, займатися улюбленою творчістю. Тому фонд допомагає їм, організовуючи творчі заняття з арт-терапії, а також облаштовує спеціальні зони для цього у сховищах.

За час повномасштабної війни фонд зміг допомогти понад 50 тис. дітей. Це 553 години творчих активностей для дітей, понад 30 мільйонів гривень на допомогу, понад 26 тис. товарів для дитячої творчості та більше ніж 250 волонтерів, що були задіяні. Різні відомі компанії та організації співпрацюють з фондом задля цієї допомоги, українські зірки самі створюють збори. Зараз на сайті фонду можна знайти чималу кількість таких ініціатив, що потрібно закривати вже зараз. Це збори на теплі речі та засоби обігріву для дітей з прифронтових територій, на речі першої необхідності дітям з окупованих територій, а також на такі прості, але такі необхідні для дітей засоби для творчості – олівці, пластилін та альбоми, які можна буде додати до наборів термінової допомоги. Все це зараз дуже важливо. І навіть найменша допомога може закрити збір.

Допомагати дітям не складно. Вони насправді потребують дуже простих та зрозумілих для всіх речей як у мирний час, так і у часи війни. І кожен з нас може допомогти дитині повернути собі відчуття дитинства. Всі ми можемо стати добродіями і долучитися до такого своєрідного клубу. Тож давайте разом підтримувати дітей України.

Мої відео