Закуплені боєприпаси для України в рамках чеської ініціативи можуть надійти в Україну вже у червні

Закуплені боєприпаси для України в рамках чеської ініціативи можуть надійти в Україну вже у червні
369194 ПЕРЕГЛЯДІВ

Закуплені боєприпаси для України в рамках чеської ініціативи можуть надійти в Україну вже у червні, повідомив радник прем'єр-міністра Чехії з питань національної безпеки Томаш Пояр. Цю інформацію передає Euractive.

Згідно з висловлюванням прем'єр-міністра Чехії Петра Фіала, було підтверджено придбання 300 000 боєприпасів, а ще 200 000 обіцяно. Мета полягає у доставці боєприпасів в Україну до кінця поточного року.

"Я не хочу давати обіцянок, які неможливо виконати, оскільки навіть при ідеальних умовах на доставку боєприпасів на передову, де вони найбільш необхідні, знадобляться місяці", - зазначив Фіала під час прес-конференції.

Томаш Пояр, радник з питань національної безпеки та радник прем'єр-міністра Чехії, розкрив деталі у своєму інтерв'ю. "Очікується, що обіцяні кошти надійдуть, і будуть укладені контракти. Після укладення контракту потрібно кілька тижнів на доставку їх (боєприпасів) до України", - заявив він. "Постачання можуть розпочатися з червня".

Пояр уникнув розкриття походження боєприпасів, вказавши, що ініціатива шукає їх по всьому світу, де вони доступні за розумною ціною і якістю.

Згідно з повідомленням, координатори ініціативи очікують, що Росія спробує перешкодити поставкам боєприпасів в Україну, тому всі інші деталі тримаються в секреті.

У лютому Чехія запропонувала закуповувати боєприпаси для України в третіх країнах у зв'язку з дефіцитом виробничих потужностей у ЄС. Така пропозиція отримала підтримку від декількох європейських країн, які готові фінансувати ці закупівлі.

На сьогодні понад 15 країн зобов'язалися фінансувати закупівлю боєприпасів. Серед них Бельгія, Нідерланди, Німеччина, Франція і Норвегія, а також інші країни-члени Альянсу, такі як Канада. Чехія знаходить наявні боєприпаси по всьому світу, а інші країни надають фінансування. Потім Чехія координує доставку боєприпасів на передову в Україні.

Мої відео