Триває цикл дистанційних лекцій «Бачити невидиме»

Триває цикл дистанційних лекцій «Бачити невидиме»
331899 ПЕРЕГЛЯДІВ

Студенти спеціальностей 102 Хімія, 014.06 Середня освіта (Хімія) першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти, а також викладачі кафедри хімії та методики викладання хімії Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка мали змогу 5 квітня 2023 р. долучитися до шостої відкритої лекції на тему «Для чого потрібні монокристали і як їх продукують» за участі доктора технічних наук, професора, завідувача відділу технології вирощування монокристалів Інституту сцинтиляційних матеріалів Олега Цезаревича Сідлецького.

Лектор ознайомив присутніх з основними напрямами діяльності відділу технології вирощування монокристалів, пошуком нових оксидних сцинтиляторів, їх вирощуванням і особливостями використання, розробкою технологій вирощування великогабаритних кристалів та шляхами вивчення сцинтиляційних механізмів в оксидах, зокрема, в кристалах твердих розчинів. Охарактеризував технологічне обладнання відділу: установки для вирощування кристалів за методом Чохральського, установки для вирощування кристалів методом Бріджмена-Стокбаргера, печі для підготовки шихти та післіростової термообробки монокристалів.

За словами Олега Цезаревича, дослідженню особливостей міжмолекулярних взаємодій та їхнього впливу на надмолекулярне впорядкування та властивості бінарних систем на основі рідких і органічних молекулярних кристалів у різних фазових станах присвячена значна частина наукових праць. У системах ціанобіфеніл – азометин і ціанобіфеніл – немезогенна домішка виявлено позитивні відхилення концентраційних залежностей діелектричної проникності від адитивних значень як у рідкокристалічних, так і в ізотропній фазах Це є свідченням зв’язку цього ефекту із ближнім впорядкуванням молекул. Методами квантової хімії визначені енергії взаємодії, дипольні моменти, міжмолекулярні відстані, а також оптимізовані геометрії експериментально досліджених нами систем рідких та органічних молекулярних кристалів при різних співвідношеннях компонентів. Отримані експериментальні свідчення існування КПЗ в розплавах ряду систем органічний молекулярний кристал – хлораніл. Розраховані фізичні і хімічні властивості цих комплексів, запропоновано модель утворюваних надмолекулярних структур із урахуванням специфічних і неспецифічних взаємодій. Також запропоновано конструкції експериментальних установок та комірок, що дозволяють вимірювати електрофізичні властивості рідких і органічних молекулярних кристалів у різних фазових станах із достатньою відтворюваністю результатів.

Професорсько-викладацький склад кафедри хімії та методики викладання хімії й студенти факультету природничих наук та менеджменту висловлюють вдячність доктору технічних наук, професору, завідувачу відділу технології вирощування монокристалів, Інституту сцинтиляційних матеріалів Олегу Цезаревичу Сідлецькому за актуальну й змістовну лекцію, яка викликала значний інтерес і мотивувала слухачів до подальшого професійного саморозвитку та самовдосконалення.

Мої відео