Діаспора США вдруге в історії об’єдналася

Діаспора США вдруге в історії об’єдналася
144174 ПЕРЕГЛЯДІВ

 Повномасштабна війна росії проти України спричинила величезну хвилю міграції в Європу. Мільйони людей були змушені покинути свої домівки та виїхати за кордон у пошуках тимчасового прихистку. Уже через тиждень після початку війни ЄС оперативно ухвалив рішення про активізацію “Директиви про тимчасовий захист”. Це безпрецедентний випадок в історії Євросоюзу, адже прийняту у 2001 році цю директиву ніколи раніше не застосовували. Вона дозволила нашим переселенцям мати однакові права в усіх країнах ЄС та законно проживати, працювати, навчатись, отримувати соціальне забезпечення та медичну допомогу.

Тисячі українців вирішили спробувати щастя і в Америці, терміново розшукуючи близьких і далеких родичів, друзів, знайомих, однокласників чи доступні програми для біженців. Й дочекалися! У четвер, 21 квітня 2022, президент США Джо Байден оголосив про запуск програми “Єднаймося для України!”, що дозволило українцям, які шукають притулку, приїхати з Європи до США. За цією програмою українці зможуть отримати право на в’їзд до Сполучених штатів терміном до двох років із правом подати документи на працевлаштування.

 Із 25 квітня фізичні та юридичні особи в США можуть звертатися до Міністерства нацбезпеки США для спонсорування громадян України, які були переміщені внаслідок російської агресії в рамках цієї програми. Особи та організації, які хочуть спонсорувати громадян України в Сполучених Штатах, повинні заявити про свою фінансову підтримку та пройти необхідні перевірки для захисту від зловживань.

 Велика частина моїх друзів і знайомих почали активно заповнювати потрібні форми та ставати спонсорами для наших земляків. До процесу долучилась уся діаспора Чикаго, допомагаючи з одягом і побутовими речами, пошуками житла, меблів, праці, освітніх програм та відділів, які опікуються біженцями, розповідає на сторінках нового номера журналу «Ukrainian People» (Чикаго) Ольга Руда.

 Таке масове бажання допомогти нашим братам і сестрам з України, нагадало мені подібну самопожертву діаспорян США, коли після Другої світової війни представники першої і другої хвилі іммігрантів масово запрошували до Америки українців з таборів ДіПі (переміщених осіб). До прикладу, тільки українська міжнародна громадська організація ЗУАДК (Злучений Український Американський Допомоговий Комітет з керівництвом у Пенсильванії), створивши організаційну мережу, на 30 червня 1952 року допоміг переселитися 33 тисячам українців.

Все це відбувалося у постійній боротьбі з радянськими репатріаційними органами, які ганялися по всій Європі за своїми громадянами, як вовки за зайцями...

Ольга Руда

Світлина: обкладинка нового числа журналу "Ukrainian People

Теги: UkrainianPeople Чикаго ОльгаРуда ,Незалежнийукраїнськиймедіацентр IMF Independentmediaforum uacenter.media,УкраїнаСША Українськадіаспора
Мої відео