Дохід від експорту російської нафти скоротився на 42%. Санкції все ж таки діють?

Дохід від експорту російської нафти скоротився на 42%. Санкції все ж таки діють?
351398 ПЕРЕГЛЯДІВ

Новий звіт Міжнародного енергетичного агентства показав, що стеля на ціни нафтопродуктів та заборона експорту російської нафти виявились ефективними засобами зменшення доходів російської федерації.

Але чи достатньо цього?

Видання The Washington Post звернулось до експертів з питанням, чи зможуть нинішні санкції зупинити російську агресію.

У лютому країна-агресорка отримала $11,6 млрд від експорту нафти, що на $3 млрд менше, аніж у січні 2023 року. У лютому 2022-го росія заробила $20 млрд, йдеться у звіті Міжнародного енергетичного агентства.

Але це не завадило російській федерації продовжити поставляти нафту практично в тій самій кількості. Отже, санкції сильно не вплинули на росію, а також не спричинили порушення світових поставок. Цього найбільше боялись світові лідери. Хоча заробляти російська федерація стала менше.

Раніше країна-агресорка поставляла 1,4 млн барелів на день до Європи. Наразі ця цифра дорівнює близько 760 тис. барелів, тільки основними покупцями стали Індія, Китай, Африка та країни Азії. Згідно зі звітом Міжнародного енергетичного агентства, росія змогла досягти успіху в утриманні обсягів експорту нафти, але доходи скоротились.

На питання журналістів, чи вплинуть санкції на здатність продовжувати війну, експерти заперечують, що стануться глобальні зміни і росія не зможе вести жорстоку війну.

За їх словами, більша частина експорту найти за 2022 рік знаходилась не під санкціями, за рахунок чого російська федерація змогла заробити $383,7 млрд. Це абсолютний рекорд за 27 років збору даних Федеральною митною службою країни-агресорки.

За даними Bloomberg Economics, у 2022 році російська федерація накопичила іноземних активів на суму $80 млрд. Сюди входить готівка, депозити, інвестиції та нерухомість. Так росії вдалось стабілізувати економіку всередині країни.

Як повідомляє викладач економіки в Університеті Каліфорнії Олег Іцхокі, завдяки санкціям вдалось заморозити близько $300 млрд, але від експорту країна-агресорка заробила вдвічі більше. Таким чином росія отримувала близько $1 млрд в день.

Він також додав, що не варто очікувати падіння доходів для росії чи якоїсь кризи в країні. Хоча з пошуком покупців буде складніше. Саме тому заступник прем‘єр-міністра Олександр Новак заявив, що росія зменшить видобуток нафти на 500 тис. барелів на день, оскільки продавати її за ціновими обмеженнями не збирається.

Не дивлячись на позитивні оцінки президента росії володимира путіна щодо економіки країни, насправді ж ситуація значно гірша. Російській економіці довелось зіткнутись із дефіцитом бюджету, хоча вирішувати проблему будуть за допомогою «добровільних» пожертв від державних компаній у розмірі $3 млрд.

Щодо дефіциту бюджету також висловився міністр фінансів Антон Сілуанов. За його словами, у 2022 році цифра сягала $43 млрд, що значно гірше аніж прогнозувалось у вересні.

Видатки російського бюджету за січень за умови дефіциту у 23,7 млрд доларів виглядає ще зловісніше. Журналісти The Washington Post вважають, що це пов‘язано з більшими витратами на оборону та безпеку, а також низьких доходів від експорту нафти і газу.

Фінансове видання The Bell повідомляє, що у лютому дефіцит бюджету складав $10 млрд. Таким чином, щоб утриматись на рівні 2% економічного виробництва державі доведеться повністю скоротити видатки на 2023 рік. Експерти вважають таке рішення найменш реальним.

За словами експерта Олександра Ісакова, за наступні 10 місяців російська федерація витратить на 5,4 млрд доларів менше, аніж за 2022 рік. Ба більше, накопичуваний ресурс країни-агресорки дасть змогу компенсувати 3% дефіциту протягом 3 років.

Теги: The Washington Post, Російська агресія , війна в Україні,ембарго
Мої відео