Український титан прийде на заміну головним експортерам: російському та китайському

Український титан прийде на заміну головним експортерам: російському та китайському
334203 ПЕРЕГЛЯДІВ

Повномасштабне вторгнення росії на територію України тільки зміцнило міжнародні відносини України з Європейським Союзом, США та країнами НАТО, хоча цього так боявся путін, тому й відправив своє військо вчиняти жорстокі злочини.

Наразі США та інші союзники шукають спосіб розробки та використання українських ресурсів ключового металу, який необхідний для розробки військової техніки Заходу, щоб в майбутньому стримувати росію та Китай.

Про який метал йде мова?

Титан — твердий сріблястий метал, який широко застосовується у військових цілях, для створення літаків, гелікоптерів, кораблів, танків, ракет та багато інших військових технологій.

Перемога України відкриє для США та союзників ворота для вирощування нового каналу титану. Але перемога росії означатиме, що всі родовище та заводи будуть захоплені, в свою чергу це посилить глобальний вплив москви на більш стратегічні ресурси.

Чому титан життєво необхідний?

МВС США класифікувало титан, як один з 35 найкорисніших корисних копалин, що вкрай необхідні для економічної та національної безпеки. Але Сполучені Штати імпортують близько 90% залізної руди, яка не завжди надходить з дружніх країн.

Одна з семи країн, яка виробляє губчастий титан [основа для металевого титану] — це Україна. До цієї групи також входять Китай та росія, які є стратегічними суперниками для США.

За даними Геополітичної служби США, Китай минулого року виробив понад 231 000 тонн титанової губки, що становить 57% світового виробництва. Після Китаю слідує Японія — 17% та росія зі своїми 13%. Казахстан виробив майже 16 тисяч тонн, в Україні цифра склала 3,7 тис. тонн.

Вепонізація [використання інформації як зброї] енергетичних ресурсів росією викликала побоювання у країн НАТО та США, що москва може заморозити експорт титану, бо це поставить у безвихідну ситуацію аерокосмічні та оборонні компанії.

Така залежність Заходу від російської залізної руди показує, що метал поки що уникає санкційних кампаній, які ввели проти росії США та українські партнери.

На сьогодні аерокосмічний гігант Boeing все ще зберігає підприємство, яке створене спільно з російською компанією ВСМПО-Авісма. Хоча замовлення замороженні через повномасштабне вторгнення, це найбільший експортер титану у світі. Європейські корпорації літаків Airbus отримують титан із ВСМПО.

Джерело, наближене до оборонної промисловості США, на правах анонімності повідомляє Newsweek, що титан є ключовою вразливістю.

Минулого року законопроєкт про щорічні витрати на оборону підштовхнув Державний департамент США дослідити доцільність використання джерел титану з України, як альтернатива китайському та російському.

«Україна має дійсно значні поклади рідкоземельних мінералів, тому якщо ми правильно розіграємо наші карти, це може стати справді привабливою альтернативою російським та китайським джерелам, від яких зараз велика залежність», — сказав на правах анонімності один із співробітників Конгресу США.

Президент росії володимир путін разом зі своїми союзниками придумали цілий список виправдань жорсткого вторгнення в Україну. І хоча український титан не є ціллю для росіян, для них це здобич.

Росія має мінімальні запаси титану. Про це повідомляє Геополітична служба Сполучених Штатів. Тому у 2021 році Україна фактично була основним імпортером титану.

Для України розвинути титанову промисловість означатиме залучення іноземних коштів та політичний захист.

«Сьогодні ми маємо титан та літій, і те й інше користується великим попитом зараз та стане ще більш затребуваним у майбутньому», — сказав економічний радник Володимира Зеленського Олег Устенко для Newsweek.

Теги: Титан, Росія,Китай, США, Україна,промисловість, війна в Україні, Російська агресія
Мої відео